ipc-slider-01 ipc-slider-02 ipc-slider-03 ipc-slider-04

Druivenrassen in Israël

Kortgeleden bezocht ik een wijnproeverij met Zuid Afrikaanse wijnen met het thema Bijbel en Wijn. De link naar Zuid Afrika waren de Hugenoten die daar een nieuw thuis vonden na de vervolgingen in Europa. Momenteel ben ik volop bezig om een groot aantal nieuwe Barkan wijnen te proeven die gemaakt zijn van internationaal bekende druivenrassen. Omdat de proefnotities van sommige wijnen voor de niet wijnkenner geur en smaak kenmerken hebben die al snel tot een verkeerde conclusie kan leiden, bedacht ik dat het misschien goed zou zijn om u van een aantal druivenrassen eens wat meer achtergrond informatie te geven. Om geuren en smaken van wijnen te omschrijven gebruikt de vinoloog vergelijkingen met bekende geuren en smaken uit fruit, specerijen en andere dingen uit de natuur. Deze geuren en smaken zitten van nature in de druif en worden dus NIET toegevoegd. Veel druivenrassen vinden hun oorsprong in de Europese wijnlanden Frankrijk, Italië en Duitsland en vonden hun weg naar wat we de Nieuwe Wereld landen (niet Europese landen) noemen toen wijnboeren zich daar vestigden. De bodem (terroir) is echter op geen enkele plaats hetzelfde en daarom zullen dezelfde druiven in een ander land of regio anders smaken dan in hun oorspronkelijke gebied. Klimaat en de beschikbare hoeveelheid water in de bodem spelen ook een rol. In Israël werd wijn vooral gemaakt om tijdens de sabbat te drinken. Behalve kosher (gemaakt volgens de Joodse spijswetten) moest de wijn ook houdbaar zijn zodat een geopende fles de week erna ook nog drinkbaar was. Veel van deze wijnen waren dan ook behoorlijk zoet omdat een hoog suikergehalte uit de druif voor een goede houdbaarheid zorgt. Maar de laatste 20-25 jaar zijn de wijnboeren in Israël overgegaan op het gebruik van internationale rassen en werden de wijnen ook droger (minder restzoet). Vandaag de dag zien we wijnen met alle bekende druivennamen op de wijnkaarten en drinken de mensen wijn net als wij een glas wijn bij de maaltijd of om iets te vieren. Toch heeft wijn in het Joodse geloof altijd een speciale betekenis.

In het boek The Kosher Grapevine vond ik een aantal druivenrassen waarvan ik u de algemene proefnotities geef.

Barbera, de geboortestreek is Piemonte in Italië. De druif gedijt op alle gronden en past zich probleemloos aan. De oogst is laat en heel royaal. Kenmerken zijn een hoge zuurgraad en een laag tannine gehalte (tannine is het natuurlijke conserveringsmiddel wat we vinden in de steel, pit en schil). Barbera brengt wijnen voort van slobber tot heel intens. Als de wijn op vat rijpt krijgt de wijn extra tonen van specerijen en zorgen de looistoffen uit het eikenhout voor het zachter worden van de zuren.

Cabernet Franc, je zou kunnen spreken van een minder edele telg uit het cabernet geslacht. Hij heeft minder finesse en is minder krachtig dan de Cabernet Sauvignon maar hij voegt wel uitbundige fruitaroma’s toe. Tot zijn schakeringen behoren besachtig rood fruit, zwarte bessen, frambozen, aardbeien en bosaardbeien (de bosaardbei heeft een zoet zure smaak).

Carignan, deze Spaanse druif voelt zich thuis in een Mediterraans klimaat en is ongevoelig voor wijngaardziektes. De forse en compacte trossen zijn rijkelijk met druiven bezet die een diepblauwe kleur hebben. De wijn is dieprood van kleur, rijk aan tannine, zuren en extracten. Zwarte en rode bessen, zwarte peper herkennen we in de geur en smaak. Wordt ook vaak gebruikt om andere wijnen wat meer ruggegraat te geven. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Grenache, ook deze druif komt oorspronkelijk uit Spanje. Hoewel je met een Grenache oogst heel veel vaten kunt vullen, heeft deze druif één nadeel dat voor een rode druif knap lastig kan zijn: het tekort aan kleurpigment in de schil. Om die reden worden er vaak rosé wijnen van gemaakt of gebruikt men de wijn als toevoeging bij wijnen die een zeer intense kleur hebben.

Malbec, hoewel de druif met Bordeaux geassocieerd wordt, is de geboortestreek de Bourgondische streek Auxerois. Tot de smaken behoren: zwarte bessen, kersen, bramen, specerijen, truffel en soms een vage toon van chocolade. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Nebbiolo, de klassieke Italiaanse druif voor de Barolo en Barbaresco wijnen. In Israël beginnen wijnboeren voorzichtig met de aanplant van deze druif. De wijn heeft kelderrijping nodig om de warme en complexe smaak te krijgen. Volgens sommige wijnschrijvers is het een wijn voor gevorderde wijndrinkers.

Pinotage, van oorsprong een Zuid Afrikaanse druif die ontstond uit een kruising tussen de Pinot Noir en de Cinsaut (ook wel geschreven als Cinsault) druif die daar Hermitage heet. Kenmerken van de wijn zijn: voldoende zuren en suikers, jamachtig fruit, banaan, kruidnagel en dennenhout. Een eigenaardigheid van de Pinotagedruif is de geur van aceton (amylacetaat) die soms ook terug te proeven is in de smaak. Laat deze omschrijving u niet afschrikken, een mooie Pinotage is een stevige wijn om van te genieten bij stoofpotten en pittige worstsoorten.

Syrah-Shiraz, wordt veel gebruikt in de Rhônestreek in Frankrijk. De wijnen hebben een diepe kleur. In de geur en smaak vinden we zwarte bessen, bosbessen, bramen, pruimen (ook gedroogde), zwarte peper, kruidnagel, laurier, truffel en iets van donkere chocolade. Het zijn stevige wijnen met veel kleur. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Gewürztraminer, een Duits druivenras dat in de Elzas tot glorie kwam. Zeer aromatische wijn met geur en smaak van rozen, lychee, mango en ander exotisch fruit, kruidig. Door zijn specifieke kruidige smaak met ook een stevig zoetje is de wijn geen typische tafelwijn. Pittige kazen, zacht fruit en vruchtengebak en gerechten uit de Aziatische keuken passen er goed bij. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Emerald Riesling, een kruising tussen de Muscadelle en Riesling. Dr. Olmo van de Wijnuniversiteit in Davis, California die de kruising tot stand bracht wilde een druif ontwikkelen voor aanplant in warme klimaten. De naam komt van de zachtgroene kleur van de wijn die aan de emeraldsteen doet denken. De druif combineert de grote productiviteit van de Muscadelle met het friszure aroma van de Riesling. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Muscat d’Alexandrië, de druif werd door de Romeinen meegebracht uit Egypte en Klein Azië. Een Romeinse schrijver noemde hem Vitis apiana, de druif die bijen lokt. De Muscat familie kent verschillende soorten waarvan slechts een paar gebruikt worden voor het maken van wijn. De druif heeft een geparfumeerde smaak die een sterk mucataroma hebben. We kennen deze smaak ook van de tafeldruiven uit deze familie. Het is een zoete wijn die koel geschonken mag worden. Zuren houden de volle zoetheid mooi in balans.Het is een echte dessertwijn om samen met een kaasplankje een mooie maaltijd mee af te sluiten. Maar ook kaas, noten, een bol ijs, en appelgebak zijn goede maatjes met deze heerlijke wijn. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Tempranillo, de naam is afgeleid van het Spaanse woord temprano dat “vroeg” betekent, waarmee wordt verwezen naar de vroege rijping van de druif. De bekende wijnschrijfster Jancis Robinson verklaart Tempranillo als het Spaanse antwoord op Cabertnet Sauvignon. Hij is weinig gevoelig voor oxidatie en dat maakt hem geschikt voor een lange rijping. De smaak is fruitig, met aroma’s van donkere besvruchten, specerijen, leer en tabak. In Israël heeft de druif het potentieel om complexe wijnen voort te brengen.

Sauvignon Blanc, vermoedelijk komt de druif uit Bordeaux waar men hem al in de 18de Eeuw in de wijngaarden kon vinden. Droge wijnen van Sauvignon Blanc zijn aromatisch, zuiver en fris. De smaak gaat van appel, peer, perzik, kruisbessen, grapefruit tot groenteachtige elementen zoals asperges, vers gemaaid gras en groene paprika. De frisse droge wijn gaat goed samen met lunchsalades met geitenkaas. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

Petit Verdot, ook dit is weer een wijn die van oorsprong uit Bordeaux komt. De druif is gevoelig voor wijngaardziekten. De bijna zwarte druiven leveren donker gekleurde wijn op met veel tannine en alcohol. De jonge wijn gebruikt men soms in een blend (mengsel) met andere wijnen om deze kleur, tannine en alcohol te geven.

Sangiovese, deze Italiaanse druif vinden we terug in de wijngaarden van Noord tot Zuid. De donkere wijnen geuren naar kersen en specerijen die na een lange rijping overgaat in een pruimachtige smaak. De beroemde Chianti bevat voor een deel wijnen van deze druif. In Israël plant men de druif op kleine schaal aan. De resultaten zijn goed en de wijnen zijn levendig en fruitig.

Cabernet Sauvignon, deze beroemde druif noemen we “edel” omdat hij wijnen voortbrengt die zowel fruitig als zeer complex zijn. In de geuren en smaak herkennen we zwarte bessen, zwarte kersen, bramen, pruimen, met elementen van munt, eucalyptus, cederhout en specerijen. De kleine druifjes rijpen laat en geven de wijn een diepe granaatrode kleur. De wijnstok is niet kieskeurig wat de bodem betreft en is in staat om op vrijwel elke grond en in vrijwel elk klimaat topwijnen te produceren. We noemen het een strenge druif en de wijnen hebben wat rijping nodig. Om die reden mengen wijnmakers de jonge wijn vaak met een andere, iets vriendelijker, wijn. (Wijn van deze druif is verkrijgbaar in onze webshop.)

De wijnwereld in Israël is volop in beweging en deze lijst van druivenrassen is zeker niet compleet. Wijnmakers met talent en passie maken wijnen van zeer hoge kwaliteit die we ook op de wijnkaart van beroemde restaurants tegenkomen.

Het blenden-mengen van jonge wijnen is geen teken van een mindere kwaliteit. De wijnmaker doet dit omdat de smaken elkaar aanvullen en op deze manier een complexe wijn geven. Vergelijk het maar met aardappelen, groente, bal gehakt en jus. Apart smaken ze niet zo lekker als samen op uw bord wanneer de smaken elkaar verstevigen en aanvullen.

Genoemde geuren en smaken zult u niet altijd allemaal in een wijn tegen komen, de bodem en het klimaat zorgen voor een bepaalde verdeling. Krachtige wijnen van bijv. de Cabernet Sauvignon worden iets zachter in de smaak als u de wijn lucht geeft of drinkt in combinatie met een gerecht waar vlees of kaas in verwerkt is. De eiwitten uit deze producten maken de wijn zachter. Op een proeverij mag de wijn geen enkele hulp krijgen om de smaak te beïnvloeden en daarom mag je alleen water of droog stokbrood gebruiken om de mond te neutraliseren. Schrik niet als u als beginnende wijndrinker niet alle geuren en smaken herkent. Het vraagt tijd, geduld en veel verschillende wijnen proeven om de verschillen te herkennen. Hoe meer je weet van wijn, hoe meer je geniet van een glas.

Niet alleen de complexe, dure, wijnen zullen u plezier geven, een leuk geprijsde jonge frisse wijn doet dat ook. Ik wens u heel veel wijn plezier.

© Tisneb | Cloudsoftware 2011 - 2017